Pensioensparen met belastingvoordeel

Sinds 2004 ben ik toegetreden tot de groep zzp’ers. En net als veel van mijn zelfstandige broeders heb ik de opbouw van mijn pensioen abrupt zien stoppen. Erger is het dat ik niets heb gedaan om dit tekort op te vullen. Waarom eigenlijk niet? Tja, je bent vooral bezig met je bedrijf, met acquisitie, uitvoeren van werk, administratie en nog meer van dat alles. Je pensioen, ach ja daar denk je niet meteen aan.

Daarmee is niet gezegd dat ik er niet naar kijk. Ik wist dat er mogelijkheden zijn om geld in een lijfrente te storten of om te gaan banksparen. Aangezien ik vanaf 2004 nauwelijks pensioen heb opgebouwd, moet ik volop gebruik kunnen maken van fiscaal voordelig pensioensparen.

Voor wie het nog niet weet, de fiscus biedt ondernemers én werknemers met een pensioentekort de mogelijkheid om gebruik te maken van de zogenoemde jaarruimte en reserveringsruimte. Daarmee kun je, afhankelijk van leeftijd, inkomen en pensioenaangroei (de faktor A) gestorte premies in een lijfrente aftrekken van je belastbaar inkomen. De jaarruimte is voor een jaar, met de reseveringsruimte doe je hetzelfde tot zelfs zeven jaar terug.

De voordelen zijn evident. Enerzijds kun je je belastbaar inkomen terugbrengen wat weer belasting betalen scheelt, anderzijds bouw je in eigen beheer pensioen op. Benut je de volledige fiscale ruimte, dan kun je je pensioengat aardig repareren.

Is het lastig, dat uitrekenen van jaar- en reserveringsruimte? Dat valt mee. De Belastingdienst heeft een rekentool op de site waarmee iedereen zelf aan de slag kan. Je hebt wel wat cijfertjes nodig, zoals de winst uit onderneming, de pensioenaagroei (faktor A op het Uniform Pensioen Overzicht) als die er tenminste is, en eventuele inkomsten uit loon of uitkering. Heb je dat ingevuld, dan rekent de module uit hoeveel je jaarruimte is.

In mijn situatie kon ik in 2014 € 1596 lijfrentepremie aftrekken en voor de jaren 2011, 2012 en 2013 maximaal € 2240. Samen dus € 3836. Uiteraard moet je dan wel die premie hebben betaald. Wie meer heeft gestort dan de jaar- en reserveringsruimte of van plan is dit te gaan doen, moet er dus rekening mee houden dat niet alles aftrekbaar is.

Wat is gunstiger, fiscaal voordelig sparen of vrij beleggen?

Goeie vraag. Fiscaal voordelig sparen levert belastingvoordeel op plus het rendement dat er wordt gemaakt op de inleg. Stel dat je € 10.000 inlegt waarvan je € 5000 mag aftrekken tegen 40%. Dat levert je € 2000 op. Die 10.000 zet je 20 jaar weg in een lijfrentepolis of een bankspaarproduct. Laten we zeggen dat het nettorendement over die 20 jaar gemiddeld 4% is. Na 20 jaar heb je dan € 17.372 bijeen. Stort je echter die € 2000 belastingvoordeel meteen ook in de lijfrentepolis of in het banksparen, dan heb je na 20 jaar € 20.847.

Ga je met € 10.000 vrij beleggen dan is er geen fiscaal voordeel van € 2000. Wil je toch na 20 jaar € 20.847 hebben, dan moet het rendement geen 4 maar 4,94% bedragen. Zijn er ook nadelen aan fiscaal voordelig pensioensparen? Het is maar hoe je het bekijkt. In ieder geval zijn er de nodige beperkingen. Zo kun je bijvoorbeeld tijdens de looptijd het geld niet opnemen en ben je verplicht aan het einde een periodieke lijfrente-uitkering te nemen. In een keer opnemen kan niet. Ook is de keuze tussen de aanbieders en hoe er belegd wordt beperkt. Overigens kun je bij fiscaal voordelig pensioensparen ook voor variabel of vast sparen kiezen. Hoe langer de looptijd, hoe meer rente je krijgt.

Blogfoto paul van hulsen

Paul van Hulsen is freelance journalist. In 2007 heeft hij uit fascinatie voor 'pensioen' de website www.pensioenpower.nl opgericht.

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.