Hoe krijg ik meer geld uit mijn vermogen?

Slimmer beleggen of sparen voor later meer-geld-van-vermogen-maken

Extreem lage rente en inflatie maken van sparen een lachertje. Door slimmer met je geld om te gaan haal je er meer rendement uit en kun je meer en sneller vermogen opbouwen.

De rente op spaarrekeningen is inmiddels tot een nieuw dieptepunt gezakt. Kreeg je in juni 2016 bij Regiobank nog 1,1 procent op je spaartegoed, in december 2018 biedt geen enkele bank (inclusief bonusrente) nog meer dan een 0,5 procent. Doordat de inflatie aan het oplopen is, in november 2018 2,03 procent, levert sparen op een gewone spaarrekening een negatief rendement op. Stel dat je nu € 10.000 op een spaarrekening zet bij SNS Bank (rente: 0,30%). Ervan uitgaande dat de rente en de inflatie gelijk blijven, is die € 10.000 over tien jaar bij SNS bank teruggelopen naar € 8146. Debet hieraan is de inflatie die hoger is dan de rentevergoeding.

Meer rente met een lange vaste periode

Als je je geld voor langere tijd vastzet kun je een hogere rente krijgen. Dit kan bijvoorbeeld met banksparen voor je pensioen. Je krijgt een hogere rente naarmate je het geld voor een langere periode vastzet. Voorbeeld. Je wilt € 10.000 voor 20 jaar wegzetten. Het geld wil je gebruiken voor je pensioen. In december 2018 kreeg je bij het bankspaarproduct van Centraal Beheer 1,70 procent rente over de gehele looptijd. Stel dat de inflatie constant 2 procent is. Het effectieve rendement is dan -0,30 procent. Na 20 jaar levert dat een netto saldo op van € 9417. Ondanks de relatief hoge rente van 1,70 procent is het resultaat dus ook hier negatief.

Nog minder rendement door box 3-belasting

Je moet in Nederland belasting betalen over spaargeld en over de waarde van je beleggingsportefeuille; de vermogensrendementsheffing of box 3-belasting Er is echter een vrijstelling van € 25.000 (2017). Het deel wat erboven komt wordt belast via drie schijven waarvan de eerste begint bij 1,63 procent. Deze belasting tast naast de inflatie je vermogensopbouw aan. Voorbeeld: je stalt € 40.000 op een depositorekening met een vaste rente van 3 procent. De inflatie is 1,4 procent, de vermogensrendementsheffing 1,8 procent. Het effectieve negatieve rendement boven de vrijstelling is dan 3 - 1,4 – 1,8 = - 0,2 procent.
Deze zogenoemde box 3-belasting geldt niet voor tegoeden op geblokkeerde pensioenspaarrekeningen. Belastingheffing (box 1 inkomstenbelasting) gebeurt pas vanaf het moment dat de eerste uitkering wordt gedaan.

'Bij sparen moet het rendement hoger zijn dan de inflatie en de box 3-belasting'

Zoeken naar meer rendement

Uit het bovenstaande blijkt dat sparen alleen met een lange vaste periode je vermogen kan laten groeien. Maar het houdt allemaal niet over. Wat dan wel? Het antwoord is simpel: ga beleggen. Op de lange termijn levert dat historisch gezien meer op dan sparen. Risico’s zijn er natuurlijk vanwege het onzekere rendement dat ook negatief kan zijn. Daar tegenover staat dat je aan het einde van de rit veel meer vermogen kunt hebben opgebouwd. Of beleggen echt iets voor je is weet je zelf het beste. Een paar aandachtspunten:

•    De kans op een goed pensioen zonder dat je zelf extra spaart of belegt is de afgelopen jaren steeds kleiner geworden. Vooral de jongere generatie moet zelf aan de bak.
•    Meer rendement willen betekent dat je tijd moet steken in de mogelijkheden, kansen en risico’s. Je krijgt het niet voor niets. Tenzij je een heel goede adviseur hebt.
•    Hoe eerder je begint met beleggen hoe groter je kansen op een goed rendement.
•    Bepaal je doel en dan je strategie. Wil je naar een eindkapitaal en is het belangrijk dat je dat haalt? In dat geval kun je het beste gaan sparen met vaste rente. Je kunt de groei van je vermogen sturen door meer of minder in te leggen. Met beleggen is je eindkapitaal per definitie onzeker. Het kan ook dat je een eindkapitaal in gedachten hebt maar dat dit met sparen nooit haalbaar is. Je kunt dan je streefkapitaal verlagen of meer risico nemen door te beleggen.
•    Als je slapeloze nachten krijgt van beleggen kun je er beter helemaal niet aan beginnen.

Eerste inleg scheelt een hoop

Door te beginnen met een eerste inleg is je eindsaldo een stuk hoger. Onderstaande voorbeelden laten dat duidelijk zien. In de berekeningen is de inflatie niet meegenomen.

Beleggen

 Eenmalige inleg   € 0   € 5000   € 10.000 
 Maandelijkse inleg   € 150   € 150  € 150
 Looptijd in jaren  20  20  20
 Rendement  7,5%  7,5%  7,5%
 Box 3-belasting  ja  ja  ja
 Eindkapitaal  € 70.702   € 87.670   €104.638 

Sparen

 Eenmalige inleg   € 0   € 5000   € 10.000 
 Maandelijkse inleg   € 150   € 150  € 150
 Looptijd in jaren  20  20  20
 Rendement  4%  4%  4%
 Box 3-belasting  ja  ja  ja
 Eindkapitaal  € 48.110   € 56.797   €65.483

Beleggen: let op de kosten

We hebben gezien dat de lage rente gecombineerd met inflatie en box 3-belasting de groei van je vermogen sterk afremt. Bij beleggen hebben we daarnaast ook te maken de onzekerheid van het rendement en met kosten. Er zijn diverse soorten kosten, bijvoorbeeld transactiekosten, beheerkosten, aankoopprovisie, bewaarloon en administratiekosten. Het spreekt voor zich dat hoe lager de kosten, hoe hoger het uiteindelijke netto rendement. Interessant en in opkomst in dit verband is het indexbeleggen. Kijk altijd in de brochures of prospectus of er gerept wordt over bruto of over netto rendement. Als je een financieel adviseur in de arm neemt zul je mogelijk ook advieskosten moeten betalen.

'Bij beleggen moet het rendement hoger zijn dan de inflatie, box 3-belasting en de kosten'

Beleggingsstrategie

Beleggen doe je voor de lange termijn. Natuurlijk kan er in twintig of dertig jaar veel gebeuren. Je krijgt ongetwijfeld te maken met beurspieken en beursdalen. Als je een einddatum hebt kan het gebeuren dat je casht op een slecht moment. Om dat te voorkomen moet je je portefeuille regelmatig monitoren. Sta je op een winst waar je tevreden over bent dan is dat een goed moment om je effecten te verkopen. Het is de kunst om dit tijdig te doen en niet af te wachten tot je nog meer winst hebt gemaakt. Je zult niet de eerste zijn die bedrogen uit komt. Als je timing goed is en je hebt nog voldoende tijd, dan kun je een goed instapmoment afwachten voor een nieuwe rit naar boven.

naar boven

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.