AOW ontvangen in het buitenland

Als u naar het buitenland verhuist kunt u in principe daar uw AOW ontvangen. Bepalend is of Nederland met dat land een verdrag heeft gesloten. Voor de landen van EU is dat zo. Bent u dus pensionado in Spanje, Portugal, Frankrijk of een ander Europees land, dan stort de Sociale Verzekeringsbank uw AOW-uitkering op een rekening in het land waar u woont. Dit geldt ook voor de EER-landen (Europese Economische Ruimte-landen), waaronder Noorwegen, Ijsland en Liechtenstein. Ook als u naar Zwitserland emigreert kunt u daar uw AOW ontvangen.

Niet-verdragslanden

Gaat u naar een land met wie Nederland geen verdrag heeft, dan kunt u alleen de AOW voor gehuwden krijgen. Dit heeft ermee te maken dat Nederland met zo’n land uw burgerlijke staat niet kan controleren. Bent u dus alleenstaand en emigreert u naar een niet-verdragsland, dan krijgt u toch maar de AOW voor een gehuwde en dat is 50 procent.

Op de site van de Sociale Verzekeringsbank kunt u nagaan met welke landen Nederland een verdrag heeft gesloten.

https://www.svb.nl/int/nl/aow/wonen_buiten_nederland/beu/

Vrijwillig bijverzekeren

Wilt u toch volledig verzekerd blijven voor de AOW als u in het buitenland verblijft? Dat kan. U kunt zich dan vrijwillig bijverzekeren. Het kost 17,9 procent van uw inkomen (gelijk aan de aow-premie die mensen in Nederland betalen) met een maximum van € 32.738. Vrijwillig bijverzekeren voor de AOW kan maximaal tien jaar. U moet dit binnen een jaar na uw vertrek naar het buitenland aanvragen bij de SVB. Als u zich vrijwillig bijverzekert heeft uw partner na uw overlijden ook recht op een uitkering volgens de Algemene Nabestaandenwet ANW.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.