Wat is de AOW-franchise?

De AOW-franchise is een bedrag dat tijdens de opbouwfase van het werkgeverspensioen in mindering wordt gebracht op het pensioengevend salaris of de pensioengrondslag. Het deel van het pensioen dat hierdoor wordt gemist, wordt later opgevuld door de AOW-uitkering.

Anders gezegd: onze pensioenwet streeft naar een pensioen van 70 procent van het gemiddeld verdiende salaris. Dit is AOW en aanvullend pensioen samen. Dit betekent dat we over een deel van het aanvullend pensioen, de AOW-franchise, geen pensioen hoeven op te bouwen en er dus ook geen premie over hoeven te betalen.

In een formule ziet dat er zo uit:
AOW-franchise = 100%/70%=10/7 van de AOW-uitkering.

De AOW-franchise wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld door werkgevers en werknemers en kan per pensioenfonds verschillen. Van belang is om te weten dat de AOW-franchise is gekoppeld aan het opbouwpercentage. Daalt het opbouwpercentage, dan zal ook de franchise naar beneden gaan. Andersom werkt dit ook zo: stijgt het opbouwpercentage, dan gaat de franchise ook omhoog. Dit wordt zo gedaan om binnen de wettelijke fiscale kaders te blijven.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.