Wie krijgt AOW?

Iedereen die vanaf zijn 15e in Nederland heeft gewoond heeft in principe recht op de AOW. Hoewel er geen sprake is van een individuele spaarpot, worden de rechten toch per jaar opgebouwd met 2 procent per jaar. Dit betekent dat iemand die vanaf zijn 15e jaar 50 jaar in Nederland heeft gewoond, 100 procent AOW ontvangt. Het maakt geen verschil of iemand gewerkt heeft of niet.

AOW en burgerlijke stand

De uitkerende instantie, de Sociale Verzekeringsbank, maakt voor de AOW onderscheid tussen alleenstaanden en gehuwden en samenwonenden. Geregistreerde partners zijn gelijkgesteld met gehuwden. Gehuwden, geregistreerde partners en samenwonenden krijgen ieder maximaal 50 procent van het netto minimumloon, alleenstaanden 70 procent.

In het buitenland wonen

Als u in het buitenland woont kunt u soms toch voor de AOW verzekerd zijn in Nederland. Dat is in de onderstaande gevallen:

  • Indien u in Nederland werkt en hier belasting en premies betaalt en u geen detacheringsverklaring van een ander land heeft.
  • Indien u buiten Nederland werkt en een Nederlandse detacheringsverklaring heeft.
  • Indien u in het internationale transport werkt voor een bedrijf dat in Nederland is gevestigd. Let op! U bent niet verzekerd als u voornamelijk werkt in het buitenland waar u woont, of werkt voor een filiaal van uw werkgever buiten Nederland.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.