Hoe lang krijg je je lijfrente-uitkeringen?

Een lijfrente kan tijdelijk uitkeren of levenslang. Er is verschil tussen een lijfrenteverzekering en een bankspaarrekening.

Een lijfrenteverzekering is, de naam zegt het al, afgesloten bij een verzekeraar. De tijdelijke oudedagslijfrente moet minimaal vijf jaar lopen en mag op zijn vroegst starten vanaf de AOW-leeftijd, of in vijf jaren daarna. Het jaarlijkse bedrag is in 2018 beperkt tot maximaal € 21.483.

De levenslange lijfrente keert uiteraard levenslang uit. De uitkeringen mogen op elk moment ingaan, maar uiterlijk vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd.

Bancaire lijfrentes zijn allemaal tijdelijk. Er is dus geen bancaire lijfrente die levenslang uitkeert: het geld is op een gegeven moment op. In principe start een bancaire lijfrente met uitkeren vanaf de AOW-leeftijd of maximaal vijf jaar daarna en heeft een looptijd van 20 jaar. De minimale looptijd is vijf jaar. Uitzondering: ben je begonnen met banksparen vóór 2014, dan mag je de uitkering ook vanaf je 65e laten ingaan. Dit geldt echter alleen voor het saldo tot 1 januari 2014. Ben je daarna doorgegaan met inleggen, dan mag je dat saldo alleen opnemen vanaf jouw AOW-leeftijd.

Oud-regimepolis

Zogenaamde oud-regimepolissen hebben meer mogelijkheden dan de huidige lijfrentepolissen. Oud-regimepolissen zijn koopsompolissen die je vóór 1 januari 1992 hebt afgesloten, of het is een polis waarvoor je vóór 17 oktober 1990 alle premies hebt betaald. Je kunt het saldo over een kortere periode dan vijf jaar laten uitkeren.  Daarnaast kun je zelf de begunstigde kiezen,  bijvoorbeeld je partner, kind of kleinkind.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.