Lijfrente voor nabestaande

Een lijfrente kun je ook toekennen aan een nabestaande. Dit heet dan een nabestaandenlijfrente.

Op het moment dat de opbouwfase van een lijfrente afloopt, heb je de keuze uit een oudedagslijfrente  voor jezelf, een tijdelijke oudedagslijfrente of een nabestaandenlijfrente. Voor een nabestaandenlijfrente die is afgesloten bij een verzekeraar  is de looptijd afhankelijk van de relatie tot de overledene. Voor de partner is er een vrije keuze maar moet er een sterftekans zijn van tenminste 1 procent. Is de begunstigde een kind, kleinkind of achterkleinkind jonger dan 30 jaar, dan stoppen de uitkeringen zodra het kind de leeftijd van 30 bereikt. Het is ook mogelijk om te kiezen voor levenslange uitkeringen.

Bancaire lijfrentes

Bij bancaire lijfrentes is er nooit sprake van vermogensverlies, omdat het geld van de overledene altijd toekomt aan de erfgenamen. Indien de rekeninghouder tijdens de opbouwfase overlijdt, beëindigt de bank de opbouwrekening. De erfgenamen zijn verplicht om met het saldo een nabestaandenlijfrente te kopen. Is de erfgenaam de partner of is deze geen familie, dan moeten de uitkeringen direct ingaan en minimaal vijf jaar lopen. Als de partner uitkeringen krijgt uit de Algemene Nabestaandenwet ANW, dan mogen de lijfrente-uitkeringen uitgesteld worden totdat de anw-uitkeringen zijn afgelopen.

Voor familieleden jonger dan 30 jaar, bijvoorbeeld kinderen, geldt het volgende:

  • De uitkeringen moeten meteen starten en dienen minimaal vijf jaar te duren.
  • Als het familielid binnen vijf jaar de leeftijd van 30 jaar bereikt is de looptijd korter.

Voor familieleden ouder dan 30 jaar, bijvoorbeeld kinderen, geldt het volgende:

  • De uitkeringen moeten meteen ingaan en dienen minimaal 20 jaar te duren.
  • Als de rekeninghouder tijdens de uitkeringsfase overlijdt gaan de uitkeringen over op de erfgenaam of erfgenamen. Deze uitkeringen stoppen zodra het saldo op is, er is dus geen recht op levenslange uitkeringen.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.