Wat is een lijfrente?

Een lijfrente is een verzekering of een bankspaarproduct die bedoeld is als aanvulling op je pensioeninkomen. In de opbouwfase betaal je periodiek of in een keer een premiebedrag op een geblokkeerde rekening. Tijdens de looptijd wordt er door de verzekeraar of bank met je geld belegt en er worden kosten op ingehouden. Aan het einde van looptijd is er een eindkapitaal waarvoor periodieke uitkeringen worden gekocht. Dit kan per maand, per kwartaal, per half jaar of per jaar zijn.

Fiscaal aantrekkelijk

Een lijfrente is fiscaal aantrekkelijk omdat de betaalde premies aftrekbaar kunnen zijn voor de inkomstenbelasting. Dit kan alleen onder de voorwaarde dat er een pensioentekort is in de opbouw. Of en hoeveel het pensioentekort is wordt bepaald door rekenregels van Belastingdienst. Simpel gezegd mag je premie aftrekken als je via je werkgever minder pensioen opbouwt dan fiscaal is toegestaan. Dit tekort kan zich in een jaar voordoen (de jaarruimte), maar ook in de voorgaande zeven jaren (de reserveringsruimte).

Lijfrente-uitkeringen

Een lijfrente keert in principe uit op het moment dat je met pensioen gaat. Bij bankspaarproducten en tijdelijke lijfrente-verzekeringen kan het ook eerder. Uitkeren kan nooit later dan vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.