Hoe bouw je pensioen op?

Als je in loondienst werkt bouw je bijna altijd pensioen op via je brutosalaris. Ook je werkgever betaalt meestal een bijdrage voor jouw pensioen. Hoe dat precies gebeurt hangt af van het soort pensioenregeling. Meest voorkomend is de middelloonregeling.

Middelloonregeling

Bij een middelloonregeling betalen de werkgever en de werknemer ieder maand pensioenpremie. De opbouw is maximaal 1,875 procent per jaar. Er wordt niet over het volledige salaris pensioen opgebouwd, omdat je naast het werkgeverspensioen ook nog AOW krijgt. Het bedrag dat in mindering wordt gebracht op je salaris noemen we de franchise.
Bij een middelloonregeling, de naam zegt het al, is het uiteindelijke pensioen het gemiddelde van het gemiddeld verdiende salaris tijdens je loopbaan. Het voordeel voor jou als werknemer is dat je pensioen gegarandeerd is, ook als je pensioenuitvoerder tegenvallende beleggingsrendementen heeft.

Beschikbare premieregeling

Tegenwoordig kiezen veel werkgevers ervoor om door middel van een vaste premie voor de werknemer een pensioenkapitaal op te bouwen. Dit wordt ook wel de beschikbare premieregeling genoemd. Voor de werkgever zit hier het voordeel aan dat men weet hoeveel men aan pensioenpremie kwijt is. Bijstorten omdat de beleggingsopbrengsten voor het pensioen te laag zijn is niet aan de orde.

Aan het einde van de opbouwfase moet je dan met het beschikbare kapitaal een levenslang pensioen aankopen. Tijdens de opbouwfase is er een drietal mogelijkheden:

  • Pensioenopbouw met beleggingen. In de opbouwfase koop je met de pensioenpremies zogenoemde beleggingseenheden aan. Afhankelijk van wat de werkgever heeft afgesproken kan de premie risicovol of minder risicovol worden belegd. Soms kun je zelf de beleggingsmix bepalen. De hoogte van de uitkeringen zijn afhankelijk van het behaalde rendement.
  • Gegarandeerde pensioenopbouw. Hiermee bouw je een gegarandeerd pensioenkapitaal op.
  • Een combinatie van gegarandeerde en niet-gegarandeerde pensioenopbouw door beleggingen

Risico bij werknemer

Bij beschikbare premieregelingen ligt het risico doorgaans bij de werknemer. Het betreft dan niet alleen de beleggingsopbrengsten maar ook het langlevenrisico. Anders gezegd: het pensioenkapitaal dat is opgebouwd wordt uitgesmeerd over het aantal jaren dat je nog leeft na je pensioen. Hou ouder je word hoe minder je per maand krijgt uitgekeerd. Dit langlevenrisico kan ook verzekerd worden, waardoor het risico bij de pensioenuitvoerder komt te liggen. De afspraken hierover moeten vastgelegd zijn in de premieovereenkomst.

In de uitkeringsfase kun je bij een beschikbare premieregeling kiezen tussen vaste of variabele uitkeringen.

Behalve bij je werkgever kun je ook in eigen beheer pensioen opbouwen, bijvoorbeeld door zelf te sparen voor je pensioen, of door zelf te beleggen voor je pensioen.

Meer over de gevaren en oplossingen van pensioen opbouwen

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.