Hoge en lage pensioenuitkeringen

Bij de meeste pensioenfondsen is het mogelijk om te kiezen voor hoge en lage pensioenuitkeringen. Dit heet de hoog-laag-constructie. Het kan handig zijn als je in de eerste jaren na je pensioen meer financiële ruimte wilt. Andersom mag overigens ook, dus eerst een aantal jaren laag, daarna hoog.

De keuzevrijheid in duur en hoogte van de uitkeringen is gebonden aan regels. Vaak is het minimaal een jaar en maximaal tien jaar. Er bestaat daarnaast een formule die bepaalt dat de laagste uitkering niet lager dan 75 procent van de hoogste mag zijn.  
De verhouding 100:75 kan verwarrend zijn. Kies je voor de eerste vijf jaren hoog, dan is de hoogte voor die periode bijvoorbeeld 120 procent van het bedrag dat je zou krijgen als je de hoog-laag-constructie niet zou toepassen.

Rekenvoorbeeld

Je krijgt vanaf je 67e bruto per jaar € 20.000 aan pensioen. Je kiest voor een hogere pensioenuitkering in de eerste vijf jaren na je pensioen. Je pensioenfonds heeft uitgerekend dat je dan 120 procent krijgt. Na die vijf jaren ontvang je levenslang 75 procent. Dat ziet er dan zo uit:

Eerste vijf jaren
€ 20.000 x 120% = € 24.000 per jaar

Na vijf jaren levenslang
€ 24.000 x 75% = € 18.000 per jaar

Andere mogelijkheden

Je kunt de hoog-laag-constructie ook combineren met eerder stoppen dan de officiële pensioenleeftijd. Ook is een combinatie met deeltijdpensioen mogelijk.
Let op! Als je eenmaal hebt gekozen voor de hoog-laag-constructie kun je die later niet meer ongedaan maken.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.