Pensioen uitruilen

Heb je geen partner of heeft je partner zelf een goed pensioen, dan kun je het opgebouwde partnerpensioen van jouw pensioenregeling omzetten in extra ouderdomspensioen voor jezelf. Jouw ouderdomspensioen wordt dan hoger.

Inruilen van partnerpensioen gebeurt aan de hand van een omzettingsfactor. Als vuistregel kun je aanhouden dat je ouderdomspensioen ongeveer met een kwart van het partnerpensioen wordt verhoogd. Het is dus niet zo dat het volledig opgebouwde partnerpensioen bij jouw ouderdomspensioen wordt opgeteld.
Vice versa kan ook, dus omzetten van ouderdomspensioen naar partnerpensioen. Dat is vooral zinvol als je partner zelf geen of een slecht pensioen heeft.

Het kan zijn dat je partner schriftelijk toestemming moet geven voordat de inruil wordt omgezet in een hoger ouderdomspensioen.

Rekenvoorbeeld

Het ouderdomspensioen van Jolanda bedraagt per jaar € 20.500. Het partnerpensioen is 70 daarvan, ofwel € 14.350. De omzettingsfactor bij haar pensioenfonds is 22 procent. De aanvulling op het ouderdomspensioen van Jolanda is dan € 14.350 x 22% = € 3157 + € 20.500 = € 23.657. Zij krijgt dus na de inruil € 23.657 per jaar aan pensioen.

Let op! Als de beslissing eenmaal is genomen om het partnerpensioen in te ruilen, kan dit na de pensioendatum niet meer ongedaan worden gemaakt.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.