Wat is de pensioenknip?

De pensioenknip biedt mensen met een beschikbare premieregeling de mogelijkheid om hun pensioenaankoop als het ware op te delen. Dit wordt gedaan om de negatieve invloed van de lage rentestand te verminderen. Men kan hierdoor een klein deel van het pensioen laten ingaan, en de rest op ‘hold’ zetten in afwachting van een rentestijging.

Dit is van belang omdat de hoogte van pensioenuitkeringen bij een beschikbare premieregeling mede bepaald worden door de rentestand op de kapitaalmarkt.

Op 1 september 2016 is de Wet verbeterde premieregeling aangenomen. Door deze wet hoeft er vanaf de pensioendatum geen vaste pensioenuitkering maar aangekocht te worden. In plaats daarvan mag (een deel) van het pensioenkapitaal worden doorbelegd in de uitkeringsfase. Hiermee zijn in feite variabele pensioenuitkeringen mogelijk geworden.

De gedachte achter deze wet is dat er hogere pensioenuitkeringen mogelijk zijn dan bij de vaste uitkering. De onzekerheid over de hoogte van de uitkering blijft echter aanwezig.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.