Wat is partnerpensioen?

Partnerpensioen of nabestaandenpensioen is pensioen dat bedoeld is voor de partner van een overledene die bij een werkgever ouderdomspensioen heeft opgebouwd. Of en hoeveel een nabestaande aan partnerpensioen ontvangt, is afhankelijk van het soort pensioenregeling.

Indien er sprake is van partnerpensioen op opbouwbasis, dan wordt er naast het ouderdomspensioen ook apart partnerpensioen opgebouwd. Dit partnerpensioen blijft altijd behouden, ook als degene die het heeft opgebouwd, de betreffende pensioenregeling verlaat, van baan verandert of gaat scheiden.

Er is ook partnerpensioen op risicobasis. Deze vorm kun je vergelijken met een verzekering: zo lang er premie wordt betaald is er ook recht op partnerpensioen. Dit betekent dat het recht op partnerpensioen vervalt zodra degene die er premie voor heeft betaald met pensioen gaat. Ook bij ontslag of echtscheiding vervalt het recht op partnerpensioen.

Het is wel mogelijk om voor de pensioendatum een deel van het opgebouwde ouderdomspensioen om te zetten in partnerpensioen. Hiermee verzeker je je partner van partnerpensioen als jij overlijd nadat je met pensioen bent gegaan.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.