Welke pensioenregelingen zijn er?

Over pensioenregelingen bestaat nogal wat verwarring. De pensioensector zelf maakt onderscheid tussen de volgende regelingen:

  1. De uitkeringsovereenkomst, waaronder de middelloon- en eindloonregeling. In deze regeling zijn afspraken gemaakt over de hoogte van pensioenuitkeringen. Bij een uitkeringsovereenkomst is de hoogte van je pensioen gegarandeerd.
  2. De premieovereenkomst. Bij een premieovereenkomst of beschikbare premieregeling staat je werkgever garant voor de jaarlijkse pensioenpremie-afdracht. Met het totale pensioenkapitaal wordt aan het einde van de looptijd een levenslang pensioen aangekocht. De hoogte van dat pensioen is afhankelijk van het eindsaldo, de op dat moment geldende tarieven voor de aankoop van het pensioen, en de marktrente.
  3. De kapitaalsovereenkomst. Met een kapitaalsovereenkomst weet je hoe hoog je pensioenkapitaal is op de pensioendatum. Dat bedrag is gegarandeerd. Met het pensioenkapitaal koop je op de pensioendatum een levenslang pensioen aan. De hoogte van dat pensioen is net als bij de premieovereenkomst afhankelijk van het eindsaldo, de op dat moment geldende tarieven voor de aankoop van het pensioen, en de marktrente.

banner 09 70procent

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.