Mijn pensioenoverzicht

Hoeveel pensioen heb ik opgebouwd?

De opbouw van je pensioen  kan het zwaar te verduren krijgen. Als je het overzicht kwijt bent merk je de gevolgen pas als het pensioenfonds voor de eerste keer je pensioen overmaakt. Wees daarom alert op de gevaren tijdens je levensloop. Het geeft je de tijd om tekorten aan te vullen.

21-25 Mijn eerste baan, mijn eerste pensioenbrief
25-40 Salaris en pensioenopbouw groeien
40-50 Hou overzicht, doe een pensioencheck
50-60 Gebruik vrijkomende middelen indien nodig
60-65/67 Benut de mogelijkheden van je pensioenfonds

21-25 jaar Mijn eerste baan, mijn eerste pensioenbrief

Je bent net begonnen met je eerste baan. Je eerste inkomen komt binnen, je bent financieel zelfstandig. Dat voelt lekker. Van je pensioenuitvoerder ontvang je binnen drie maanden na indiensttreding de zogenoemde startbrief waarin staat dat je deelnemer aan de pensioenregeling bent geworden. Kijk even welke pensioenregeling je hebt. Vaak zal het een middelloonregeling zijn. Als je geen lange onderbrekingen hebt, dat wil zeggen dat je een aantal jaren niet deelneemt aan de pensioenregeling, mag je ervan uitgaan dat je op je pensioenleeftijd een redelijk pensioen hebt.

Is je pensioenregeling een beschikbare premieregeling, dan is je uiteindelijke pensioen afhankelijk van het beleggingsrendement. Dat maakt de hoogte van je pensioen onzeker. Die onzekerheid kun je opvangen door extra pensioen te sparen bij je pensioenfonds of in eigen beheer, bijvoorbeeld met pensioensparen.

25-40 jaar Salaris en pensioenopbouw groeien

Je carrière is in volle gang. Mogelijk ben je al eens of meerdere keren doorgestroomd naar een nieuwe dienstbetrekking. Je salaris stijgt en je pensioenopbouw ook. Wellicht woon je inmiddels samen of ben je getrouwd. Misschien zijn er zelfs al kinderen. Je zit in het spitsuur van het leven, je hebt veel geld nodig om je huishouden te laten draaien. Je financiële huishouding wordt complexer. Met je pensioen ben je niet echt bezig.

Heb je kinderen en stopt een van jullie tijdelijk met werken of gaat er iemand in deeltijd werken, dan heb je ook naar rato minder pensioenopbouw. Hoewel in deze fase je pensioen lage prioriteit heeft is het is toch verstandig er af en toe naar te kijken. Vergeet je het, dan kan het zomaar gebeuren dat het pensioen van jullie tweeën ongemerkt afglijdt. Daar moet je wel op bedacht zijn. Er is in deze periode nog tijd genoeg om tekorten te herstellen.

Hoeveel je (samen) hebt opgebouwd kun je terugvinden op je laatste pensioenoverzicht, het UPO. Je kunt ook inzage krijgen op http://www.mijnpensioenoverzicht.nl/ Bedenk dat een getal alleen niet zoveel zegt. Het gaat erom of je straks voldoende hebt om van te leven en om de leuke dingen te doen die je je had voorgenomen. Dat vaststellen is niet eenvoudig. Als je salaris het toelaat kun je een onafhankelijk financieel adviseur een financieel plan laten maken. Dat kost een paar centen, maar je koopt er wel zekerheid en rust voor de toekomst mee. Een financieel plan kan uiteraard gedateerd raken door ontwikkelingen in je leven. Een periodieke update, bijvoorbeeld eens in de vijf jaar, is zeker zinvol.

Voorbeeld pensioenoverzicht

 Voorbeeld mijn pensioenoverzicht

40-50 jaar Hou overzicht, doe een pensioencheck

In deze fase kan er van alles gebeurd zijn. Je kunt een fantastische carrière hebben gemaakt en alles loopt op rolletjes. Dan zal het met je pensioen ook wel snor zitten. Er kan ook een kink in de kabel zijn gekomen. Misschien zijn jij en je partner uit elkaar gegaan, of je bent werkloos of arbeidsongeschikt geraakt. Al deze gebeurtenissen zijn van invloed op je pensioen. Een echtscheiding kan je bijvoorbeeld de helft van je pensioen kosten. Eventuele pensioentekorten moeten liefst voor je 50e worden aangepakt.

Zo rond het 40e levensjaar is het sowieso een goed moment om serieus stil te staan bij je pensioen. Is de opbouw van mijn pensioen ongeschonden of zijn er al flinke gaten in geslagen? Dan is het wellicht zinvol om extra pensioen op te bouwen.

Wanneer wil je eigenlijk stoppen met werken? Eerder stoppen dan de officiële pensioenleeftijd betekent een lager pensioen. Moet je dat bijfinancieren? En hoe is het partnerpensioen eigenlijk geregeld als je zou komen te overlijden? Je partner heeft niet zonder meer recht op partnerpensioen. Hoe is dat in jouw pensioenreglement geregeld en is het voldoende of moet je een overlijdensverzekering afsluiten?

Ook hier weer het advies: raadpleeg je pensioen-overzicht(en) en zoek uit of je pensioeninkomen straks voldoende is om de lasten en lusten te kunnen betalen. Ook in deze fase kan een onafhankelijk financieel planner zijn diensten bewijzen.

50-60 jaar Gebruik vrijkomende middelen indien nodig

Het besef dat je pensioen dichterbij komt neemt toe. De exacte pensioenleeftijd weet je misschien al. Kijk minstens ieder jaar naar je pensioenoverzichten. Tel de AOW, je werkgeverspensioen en andere spaartegoeden bij elkaar op. Als je kinderen het huis uit zijn komen er middelen vrij voor je pensioen. Gebruik ze ook als het nodig is. Reken de woonlasten uit als je met pensioen bent. Kun je die dragen? Schakel je financieel adviseur in voor een update van je financieel plan.

60-65/67 Benut de mogelijkheden van je pensioenfonds

Je bent je loopbaan aan het afbouwen. Je pensioen zou nu in veilige haven moeten zijn. Je pensioenleeftijd staat vast. Daar werk je naar toe. Wellicht kan dat in deeltijd, zodat stoppen minder abrupt komt. Mocht je op de valreep erachter komen dat je pensioen onvoldoende is, dan is een jaar langer doorwerken nog een laatste redmiddel. Je bouwt dan ook een jaar langer pensioen op, waardoor je pensioen hoger wordt. Jij en je werkgever moeten dat natuurlijk wel allebei willen.

Vlak voor je met pensioen gaat kun je nog zaken aan je pensioen veranderen. Je kunt bijvoorbeeld partnerpensioen omruilen voor ouderdomspensioen of andersom. Als je partner zelf een goed pensioen heeft is partnerpensioen niet zo nodig. Als je dat inruilt heb je zelf een hoger ouderdomspensioen. Realiseer je wel dat je partner geen partnerpensioen meer krijgt als jij overlijdt. Je kunt ook kiezen voor variabele pensioenuitkeringen, bijvoorbeeld de eerste vijf jaar na je pensioen hoog, daarna laag. Informeer bij je pensioenuitvoerder naar de mogelijkheden.

naar boven

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.