De helft spaart voor extra pensioen

Nederland heeft een van de beste collectieve pensioensystemen ter wereld. Toch bouwt meer dan de helft (53,33%) naast de AOW en het werkgeverspensioen extra pensioen op. Dat blijkt uit een poll die de website www.pensioenpower.nl een jaar lang hield onder haar bezoekers.

Van de 1177 stemmers gaf 46,67% aan naast de AOW alleen via een pensioenfonds te sparen voor later. Het betreft dan mensen die bij hun werkgever pensioen opbouwen.

De mensen die aangaven wel extra geld opzij te zetten voor na hun pensioen (de zogenoemde derde pijler), doen dat vooral via de vertrouwde lijfrentepolis (23,34%). Op afstand volgt het banksparen (12,55%), sparen op een spaarrekening of deposito (10,48%) en beleggen (6,96%).

Slechts 7,5% spaart extra pensioen met meerdere opties. De populairste combinatie is lijfrente+sparen en banksparen+lijfrente (allebei circa 1%). Een klein percentage, ook ongeveer 1%, zegt alle vier de opties te benutten.

De populariteit van de lijfrentepolis is mede te verklaren uit het feit dat deze al lang bestaat. Het banksparen is ingevoerd sinds 1 januari 2008. De lijfrentepolis kent daarnaast levenslange uitkeringen, wat bij banksparen niet mogelijk is. Beide vormen hebben hetzelfde fiscale voordeel doordat het ingelegde kapitaal aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting. Dit is echter alleen het geval indien er een pensioentekort is.

De website www.pensioenpower.nl is in 2007 opgericht en heeft als doel consumenten onafhankelijke informatie te geven hoe zij hun pensioen kunnen verbeteren. De website is niet verbonden aan enige financiƫle instelling.

Meer informatie
Paul van Hulsen, initiatiefnemer www.pensioenpower.nl
Tel: 06-524 36 317
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Publicatiedatum: 10-10-2017

Bouw jij extra pensioen op?

Disclaimer

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adverteren