SynVest: beleggen met uw vrijkomende lijfrente; de voordelen en risico’s

SynVest logoZeker gezien de huidige rentestand kan beleggen met uw vrijkomende of expirerende lijfrente financieel aantrekkelijk zijn. Het rendement over beleggingen is immers al snel hoger dan de historisch lage spaarrente. Wat zijn de belangrijkste voordelen en risico’s?


U heeft goed nagedacht over uw financiële toekomst. Daarom heeft u enige tijd geleden een lijfrentepolis afgesloten. Nu deze polis binnenkort in de uitbetalingsfase komt,  moet u echter weer enkele belangrijke beslissingen nemen. Naast de keuze voor de partij die de uitkering gaat verzorgen, kunt u ook bepalen wat er precies met uw vermogen gebeurt.

Zo is er bijvoorbeeld de veelgebruikte mogelijkheid om het vermogen vast te laten zetten, en periodiek in delen te laten uitkeren. Als u ervoor kiest dit door een verzekeraar te laten doen, berekent die op basis van de gemiddelde levensverwachting hoe hoog het bedrag is dat u per maand, kwartaal of (half)jaar krijgt uitgekeerd. Verzekeraars hanteren hierbij echter vaak een zogenaamde ‘leeftijdsterugstelling’,  waardoor van een langere gemiddelde levensverwachting uit wordt gegaan. Hierdoor vallen de periodieke uitkeringen dus lager uit.

Zeer lage rente

Daar komt bij dat de gemiddelde rente die u bij deze optie over uw vastgezette vermogen ontvangt momenteel zeer laag is. Om die reden kan het ook aantrekkelijk zijn uw bijeengebrachte vermogen niet vast te laten zetten, maar te beleggen. Uiteraard gaat dat gepaard met een groter risico: in tegenstelling tot vastgezet vermogen, kan een belegging ook minder waard worden. Het hogere rendement is immers een vergoeding voor het risico dat u bereidt bent te nemen.

Om die reden is het belangrijk goed te bekijken of uw huidige en toekomstige financiële positie het toestaat om een belegging aan te gaan, wellicht met de hulp van een financieel adviseur. Gouden regel voor elke belegger is dat er alleen kan worden belegd met vermogen dat langere tijd gemist kan worden.
Heeft u naast uw AOW en eventueel pensioen ook uw lijfrente nodig om (deels) uw vaste lasten te kunnen betalen? Dan is het uiteraard niet aan te raden om te gaan beleggen, of hooguit met een klein gedeelte. Op die manier neemt u  niet al te veel risico’s met het vermogen dat u via uw lijfrenteproduct bijeen heeft gebracht.

Aantrekkelijk rendement

Kunt u daarentegen goed rondkomen van uw AOW en eventueel een opgebouwd pensioen, en is de lijfrente voor u een mooie extra? In dat geval kan het zeker interessant zijn om hiermee te laten beleggen, en zo de kans op een aantrekkelijk rendement te vergroten. Een tweede gouden beleggersregel is daarbij essentieel: zorg als belegger altijd dat je je risico zoveel mogelijk spreidt.

SynVest Asset Management biedt u de mogelijkheid uw lijfrente gespreid te beleggen in fondsen met bijvoorbeeld aandelen, obligaties en vastgoed.

Ook hierbij loopt u uiteraard echter nog steeds het risico dat uw belegd vermogen minder waard wordt. Daar staat echter wel tegenover dat de keuze voor een vastgezet vermogen met uitsluitend een rentevergoeding momenteel zeker resulteert in een vrijwel nihil rendement. Voor lijfrentehouders die het zich kunnen veroorloven, levert het nemen van een gecalculeerd (beleggings)risico dus al snel een aantrekkelijke beloning op. En natuurlijk is het ook mogelijk een deel te beleggen, en een deel te sparen: misschien is dit voor u zelfs de gulden middenweg.

Wie is SynVest Asset Management?

SynVest Asset Management beheert beleggingsfondsen in aandelen, obligaties en vastgoed. Sinds de oprichting in 2005 is SynVest uitgegroeid tot een serieuze speler op de Nederlandse beleggingsmarkt. De organisatie groeit jaarlijks gestaag, en heeft inmiddels circa 400 miljoen euro onder beheer. SynVest staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Deze onafhankelijke financiële toezichthouder zorgt voor transparante financiële marktprocessen, zuivere verhoudingen tussen marktpartijen en de zorgvuldige behandeling van klanten.

Meer informatie
https://www.synvest.nl/lijfrente-uitkeren

EID risicometer 3 5

(Redatorial)

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.