Vermogen opbouwen met Think ETF’s

Het alternatief voor  fondsbeleggen,  lijfrentes en banksparen

VMartijn-Rozenmuller-Thinkertrouwen op collectieve pensioenopbouw is anno 2014 uiterst risicovol. Om tekorten te voorkomen zullen we zelf vermogen moeten opbouwen. Het liefst natuurlijk met weinig risico en als het even kan met een hoger rendement dan sparen. Onmogelijke combinatie? Welnee. Gewoon een kwestie van de juiste producten kiezen, zoals ETF’s. Martijn Rozemuller, managing director en oprichter van Think ETF’s, over de kracht en de enorme toename aan populariteit van deze productgroep.

ETF’s, ofwel indextrackers, mogen zich verheugen in toenemende belangstelling. Merken jullie dat ook?

“Jazeker. Think ETF’s is in de eerste helft van 2014 hard gegroeid. Vorige maand doorbraken we de magische grens van 1 miljard beheerd vermogen.”

Waarin schuilt volgens jullie de kracht van ETF’s en zijn deze producten geschikt om pensioenvermogen op te bouwen?

“De kracht van ETF’s zit ‘m in de eenvoud. Met ETF’s is het eenvoudig om veel spreiding aan te brengen tegen lagen kosten. Aangezien het beleggingsbeleid in de ETF passief is, schakel je ook nog eens de emotie uit. Kortom, de drie grootste valkuilen voor beleggers, hoge kosten, te weinig spreiding en te veel emotie, worden door ETF’s vermeden. Vandaar dat ze in onze optiek bijzonder geschikt zijn voor lange-termijn-beleggingen en dus ook voor pensioenopbouw.”

Als je indextrackers vergelijkt met de populaire bankspaarproducten, op welke punten scoren de trackers dan beter?

“Dat is een lastige vergelijking, want deze twee vormen sluiten elkaar niet uit. Sterker nog, je kunt juist uitstekend gebruik maken van indextrackers in de fiscaalvriendelijke bankspaar-omgeving. Zeker als je dan gebruik maakt van indextrackers zonder dividendlekkage, zoals Think ETF’s ze maakt, heb je een mooi totaalpakket.”

Mensen zoeken producten die veiliger zijn dan risicovolle beleggingsfondsen en toch meer rendement opleveren dan bijvoorbeeld spaarrekeningen en deposito’s. Kunnen ETF’s aan deze criteria voldoen?

“Absoluut. Er is vaak verwarring als het gaat om beleggen en de risico’s die daar bij horen. Mensen kennen de verhalen van kennissen die bijvoorbeeld hun vermogen belegd hadden in Fortis en daar al hun geld mee verloren. Daar wordt dan de conclusie uit getrokken dat beleggen heel risicovol is. Dat is heel jammer, want dan verwar je beleggen met speculeren. Al je geld in een of enkele aandelen/beleggingen steken is inderdaad heel gevaarlijk. Maar een goed gespreide beleggingsportefeuille is natuurlijk iets heel anders! Ik denk dat je met een portefeuille van 4 à 5 Think ETF’s goede spreiding kunt aanbrengen en tegen lage kosten op een verantwoorde manier kunt beleggen. Natuurlijk zullen ook op deze manier jaren voorkomen met een negatief rendement. Daarnaast geloof ik evengoed dat op deze wijze op langere termijn, minimaal 5 tot 10 jaar, een beter rendement gehaald kan worden dan met sparen, bij overzichtelijke risico’s.”

Stel ik ben 35 en ik voel wel wat voor ETF’s, waar kan ik dan uit kiezen en wat is een goede strategie om mijn opgebouwde vermogen over de streep te trekken?

“Uitgaande van een leeftijd van 35 jaar, en de aanname dat het vermogen voor langere tijd (minimaal 5 – 10 jaar) belegd gaat worden, zou een portefeuille met een overweging naar aandelen de voorkeur hebben. Dit zou bijvoorbeeld als volgt kunnen worden opgebouwd:

60% Think Global Equity ETF
15% Think iBoxx Government Bond ETF
15% Think iBoxx Corporate Bond ETF
10% Think Global Real Estate ETF

Hierbij verdient het aanbeveling de portefeuille jaarlijks te bekijken en indien nodig de hiervoor genoemde verhoudingen/percentage te herstellen. Naarmate de einddatum in zicht komt, is het raadzaam het percentage aandelen af te bouwen ten gunste van de Think iBoxx Government Bond ETF, en wellicht zelfs een nieuwe ETF met meer zekerheid, de Think AAA-AA iBoxx Government Bond ETF op te nemen.”

Kan ik inzicht krijgen in mijn opgebouwde vermogen tijdens de looptijd en kan ik eventueel veranderingen aanbrengen in mijn portefeuille als dat nodig is?

“Normaal gesproken wel, maar dit is afhankelijk van de bank of broker waar de portefeuille is ondergebracht. De beleggingscomponenten, de Think ETF’s, zijn in ieder geval goed verhandelbaar; er kan dagelijks gedurende de openingstijden van NYSE Euronext worden in- of uitgestapt. Dit in tegenstelling tot veel andere beleggingsproducten zoals beleggingsfondsen, waar je vaak maar een keer per dag, een keer per week of een keer per maand kunt in- of uitstappen.”

Hoe zit het met begeleiding en advies? Is er dat alleen in het begin als ik een keuze uit ETF’s moet maken of ook tijdens de looptijd?

“Beleggers die overwegen gebruik te maken van de ETF’s van Think hebben de mogelijkheid om hierover vragen te stellen via onze website of een (online) seminar te bezoeken. In bepaalde gevallen maken we ook persoonlijke afspraken. Ook voor vragen na verloop van tijd zijn wij bereikbaar. Maar meestal zullen beleggers in eerste instantie bij hun eigen bank, broker of vermogensbeheerder te rade gaan. Deze partij kent de klant normaal gesproken goed en kan dus inschatten wat de beste oplossing is.”

Kan ik zelf bepalen wanneer ik wil verzilveren en kan ik bij jullie ook producten afsluiten die periodiek uitkeren?

“Ja. Onze Think ETF’s zijn zoals eerder gezegd dagelijks verhandelbaar op de beurs, dus verkopen kan iedere dag gedurende de openingstijden van NYSE Euronext. Wat betreft de uitkeringen, alle Think ETF’s keren onder normale omstandigheden ieder kwartaal dividend uit. Uiteraard onder de voorwaarde dat de onderliggende aandelen of obligaties uit de betreffende index ook dividend of coupon hebben uitbetaald.” (redatorial)

Meer informatie over indextrackers van Think

Pensioenadvies

Wil je extra voor je pensioen sparen? Maar hoe en met welk product weet je niet. Tijd voor onafhankelijk deskundig advies van de Pensioentelefoon. Open op vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur

Lees meer

Bouw jij extra pensioen op?

Disclaimer

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adverteren