Wanneer moet ik mijn pensioen repareren?

wanneer pensioen reparerenSimpel: als je inkomen vanaf je pensioenleeftijd onvoldoende is om je levensstandaard ongewijzigd voort te zetten. Of als je na je pensioen een of meerdere grote uitgaven wilt doen waarvoor je tijdig geld opzij moet zetten, zodat je vermogen opbouwt.

Levensstandaard ongewijzigd voortzetten

De meeste mensen hebben een lager inkomen als ze met pensioen gaan. Dat hoeft geen probleem te zijn, omdat de lasten vaak ook lager zijn. Bijvoorbeeld doordat de hypotheek helemaal of gedeeltelijk is afgelost, de kinderen het huis uit zijn of omdat er geen grote uitgaven meer gedaan hoeven te worden.
Het grote gevaar zit ‘m in overschatting van wat men na het pensioen aan inkomen heeft. Vaak denkt men dat het pensioeninkomen ongeveer 70 procent van het laatstverdiende salaris is. Met deze norm wordt vaak geschermd. Maar de praktijk wijst uit dat veel gepensioneerden deze norm niet halen. De oorzaken van zo’n pensioengat kunnen zeer divers zijn en ontstaan vaak tijdens het werkzame leven. Omdat het pensioenbewustzijn dan nog laag is, men is helemaal nog niet bezig met zijn pensioen, blijft het pensioengat onopgemerkt. Dit kan er toe leiden dat het pensioeninkomen erg tegenvalt waardoor je je levensstandaard zoals je die gewend was, niet kunt voortzetten.

Hoeveel pensioen heb ik nodig?

De truc is om je inkomen en uitgaven in balans te krijgen. Eigenlijk is dat niet anders dan tijdens de periode voor je pensioen. De moeilijkheid zit ‘m in de onzekerheid. Niemand kan immers in de toekomst kijken. Probeer daarom zo goed mogelijk vooruit te denken: hoe hoog zijn je lasten na je pensioen en welk inkomen zal daar naar verwachting tegenover staan? Gebruik voor je pensioeninkomen de website https://www.mijnpensioenoverzicht.nl

Ik wil meer lezen over het pensioengat
Ik wil weten hoe ik overzicht houd op mijn pensioen

Vermogen opbouwen

Ga je na je pensioen veel reizen? Wil je een camper kopen of misschien een boot?  Misschien een nieuwe auto met een of meer e-bikes die achter op de fietsendrager kunnen. Wellicht wil je je huis aanpassen zodat je er nog lang in kunt blijven wonen. Hoe dan ook, al deze wensen kosten natuurlijk het nodige geld. Om dat bij elkaar te krijgen kun je geleidelijk vermogen opbouwen, bijvoorbeeld door te sparen of te beleggen. Sparen is veilig maar het gaat langzaam. Bovendien levert het in perioden van lage rente, zoals anno 2018, bijzonder weinig rendement op. Beleggen is risicovoller maar begin je op tijd en beleg je verstandig, dan zul je aan het einde van de rit waarschijnlijk een groter kapitaal hebben.

Met € 100 per maand naar € 75.000
Slimmer sparen of beleggen
Een paar honderd euro per maand extra, hoe doe je dat?
Beleggen voor je pensioen

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.