Zelf pensioen opbouwen met goud?

Gaat u zelf penspensioen opbouwen met goudioen opbouwen ter aanvulling van uw AOW? Als u het zich kunt veroorloven om een deel van uw vermogen te beleggen, kunt u met goud het heft gemakkelijk in eigen handen nemen. Maar waarom is ook zelf pensioen opbouwen van belang als u uw pensioen spaart via een pensioenfonds?

Het is niet zo lang geleden dat we te maken hadden met verschillende bubbels op de financiële markt. De eerste bubbel ooit was in Nederland opgemerkt, namelijk de tulpomanie (1936). Tulpenbollen waren evenveel waard als een grachtenpand in Amsterdam. De wat recentere bubbels zijn de internetbubbel (2000) en de huizenmarkt bubbel (2008). Deze bubbels zorgden voor een internationale bankencrisis. Veel pensioenfondsen hadden hierdoor flinke deuken in de portefeuille opgelopen. Immers, de inkomsten van een pensioenfonds zijn afhankelijk van de winsten op de financiële markten. Daarnaast investeren pensioenfondsen ook in het buitenland met uw belegd vermogen. Daarbij opgeteld heeft de vergrijzing en minder deelnemers die sparen via een pensioenfonds invloed op het toekomstig vermogen van onze Nederlandse pensioenfondsen. Dit zijn enkele voorbeelden uit de markt die erop wijzen dat zelf  pensioensparen zo gek nog niet is.   

Pensioen claims zijn hoger dan de inkomsten

Het is geen hogere wiskunde dat wanneer men meer geld uitgeeft dan dat er binnenkomt, er een tekort zal ontstaan. Ditzelfde kan gebeuren bij uw pensioenfonds. Bij de huidige Nederlandse pensioenfondsen ligt het aantal claims op een uitkering hoger dan het totaal van alle inkomsten. Het is dan ook nog maar de vraag of u het beloofde pensioenbedrag uitgekeerd zult krijgen op uw pensioenleeftijd. De globale indicator, de dekkingsgraad (het huidig vermogen/toekomstige claims) wordt gebruikt om de vermogenspositie van een pensioenfonds te berekenen. Begin 2017 heeft de DFT een lijst gepubliceerd met de meeste pensioenfondsen die in Nederland actief zijn. Uit deze gepubliceerde lijst bleek dat er nog genoeg pensioenfondsen zijn die een dekkingsgraad hebben van onder de 100%.

Beste toekomstige pensionado, dit betekent dat met het huidige vermogen van een pensioenfonds het aantal verplichtingen niet uitgekeerd kan worden. Dit zal een probleem worden wanneer het huidige vermogen niet sneller toeneemt dan het totaal aantal uitkeringen. Het is dus niet verstandig om al uw eieren in één mand te leggen.

Pensioensparen met goud:  de minder traditionele manier

De traditionele manier van beleggen is voornamelijk door middel van obligaties of aandelen aankopen. Men kan ook minder traditioneel beleggen door middel van alternatieve beleggingen. Sparen loont immers niet meer. En als u geen ervaren belegger bent loopt u veel risico op de aandelenmarkt  vanwege de volatiliteit op de financiële markten.

Bent u niet van te grote risico’s nemen -  het gaat immers om uw appeltje voor de dorst – dan is zelf beleggen in een product wat zijn waarde op de lange termijn behoudt een goed alternatief voor uw spaartegoeden. Wat bij deze lange termijn visie past is een  belegging in goud.

Waarom goud? Omdat u bij een belegging in goud een langetermijnvisie nodig heeft. Een belegging in goud is dus minder geschikt voor de belegger die belegt voor de korte termijn. Voorbeelden van alternatieve beleggingen die minder traditioneel zijn: kunst, vastgoed, bitcoins, oldtimers, whisky of klassieke wijnen.

Van al deze producten is goud een waardevaste valuta. Bitcoin is ook een valuta, maar dan een volledige digitale valuta. Naast Bitcoin zijn er nog tal van andere digitale munten. Op dit moment worden de digitale munten enorm gehypet.

Inmiddels is één Bitcoin al meer dan €6000 waard (september 2018) terwijl dit in juni 2013 nog rond de €75 was. Door de hoge volatiliteit is het dan ook erg risicovol om te beleggen in digitale munten. Daarnaast is de waarde van een digitale munt niet zo stabiel vergeleken met traditionele munten zoals de euro of de dollar.  

Goud is waardevast

Goud, aan de andere kant, heeft van oudsher altijd zijn waarde behouden. U behoudt daarmee uw koopkracht. Het spreiden van uw belegd vermogen in goud kan goed dienen als hedge tegen inflatie of eventuele tegenslagen op de beurs. Kijkt u maar eens zelf wat er met de goudprijs gebeurde na bijvoorbeeld de huizenmarktbubbel. In 2011 werd de hoogste goudkoers gemeten van $1796/oz (koers afkomstig van de CME group).

Na de eerdere twee genoemde bubbels was het vertrouwen op de beurs onder beleggers gedaald. Beleggers die nog middelen hadden om te beleggen alloceerden dit naar verschillende potjes, zo ook in alternatieve beleggingen zoals goud, zilver en platina. Het zijn immers alternatieve beleggingsproducten met een historie waarvan de waarde door de jaren heen bewezen is.

Een goudpensioen aanhouden, hoe werkt dit?

Overweegt u om goud te kopen voor het pensioen, dan kunt u op verschillende manieren in goud beleggen. De opties die u heeft zijn: aandelen van goudmijnen, een goud ETF, afgeleide producten zoals een goud future of fysiek goud zoals sieraden, gouden munten of gouden staven. Bij verschillende partijen kan men zelfs zijn fysieke positie in gouden munten en/of goudbaren veilig laten opslaan. Dit is een stuk veiliger en vaak ligt de edelmetaalpositie nog verzekerd opgeslagen.

Let er op bij het kiezen van een goudaanbieder die opslag biedt dat de partij in kwestie een AFM-vergunning heeft. Goudaanbieders die edelmetaal als belegging met opslag aanbieden in Nederland dienen in bezit te zijn van een AFM-vergunning. De AFM (Autoriteiten Financiële Markten) is de Nederlandse toezichthouder op de financiële marktsector. Indien de partij die u voor ogen heeft geen AFM-vergunning heeft, is het verstandig om weg te blijven van deze aanbieder.  
Gelukkig is het vinden van een betrouwbare goudaanbieder gemakkelijker geworden door het internet waar u  recensies van bestaande klanten online kunt lezen. Vroeger kon goud kopen alleen bij een bank en moest u kiezen uit standaard baar volumes, zoals een kilo baar. Vervolgens sloeg men dit op in een kluisje dat men kon huren bij de bank. Tegenwoordig kunt u gemakkelijk online zoeken naar een goudaanbieder. Bij enkele partijen kunt u al vanaf 1 gram goud instappen.  Kortom, sparen met goud voor het pensioen kan tegenwoordig een stuk makkelijker.

(redatorial)

Contact

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.